Historie

Geboren in 1952 in Veendam (Gr); schoolopleiding gymnasium-bèta.

1971 tot 1979 – Studie farmacie aan de Rijksuniversiteit Leiden.

1976 – Eén van de oprichters van Refarma, een studentenbeweging binnen de farmacie.

1977 – Halfjaarverblijf Montpellier (Frankrijk). Initieerde daar onderzoek onder farmaciestudenten betreffende attitude ten aanzien van toekomstig apothekersberoep.

1978 – Vervolg op studie in Montpellier en afstudeerproject I: onderzoek onder studenten in Leiden (NL), Cardiff (GB) en Frankfurt (D) in het kader van wederzijdse erkenning apothekersdiploma’s in de EU.

1978 – Afstudeerproject II: ‘Consumptie van anti-bacteriële middelen in Rotterdam, 1975′. In het kader van de WHO Drug Utilization Research Group.

1982 – Oprichting van de stichting Ortho Institute, waarvan hij directeur wordt.

1983 – Eerste editie van het ORTHOmoleculair Magazine verschijnt.

1984 – Apothekersexamen aan de Universiteit van Amsterdam.

1985 – Eerste ontmoeting met tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling.

1985 – Verschijning van Duitse boek Orthomolekulare Ernährungsstoffe.

1985 tot 1989 – Hoofdredacteur Duits vaktijdschrift Orthomolekular.

1987 – Oprichting van de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG); eerste voorzitter tot 1997.

1988 tot 1998 – Organisator van mondelinge orthomoleculaire cursussen.

1992 – Verschijning van het boek Voedingsvezelwijzer; vezelstoffen in onze voedingsmiddelen (Tirion)

1992 – Bezoek receptie van 20-jarig bestaan van het Linus Pauling Institute of Science and Medicine, Palo Alto (VS).

1993 – Oprichting van uitgeverij Ortho Communications & Science BV, waarvan hij directeur wordt.

1993 – Eerste editie van het tijdschrift Fit met Voeding verschijnt.

1994 – De eerste druk verschijnt van Het Gouden Boekje voor de Gezondheid. Het wordt een bestseller.

1998 – Winnaar van de Orthomoleculaire Trofee 1998 (MBOG).

1999 tot 2009 – Voorzitter van de International Society for Orthomolecular Medicine (ISOM, zetel Toronto).

1999 – Start van de digitale ORTHObibliotheek.

2002 – Het boek Honger naar geweld verschijnt. Het zal de aanzet vormen voor het Nederlands gevangenisonderzoek met voedingssupplementen. [in 2014 opgevolgd door boek Voeding & Gedrag]

2002 tot heden – Lid van de editorial board van het Journal of Orthomolecular Medicine.

2004 – Promotie tot Doctor in de Geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht op een bevolkingsonderzoek naar risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

2004 tot 2007 – Bestuurslid van de International Schizophrenia Foundation.

2004 – De eerste druk verschijnt van Het Gouden Boekje voor het Hart.

2005 – De eerste druk verschijnt van Het Gouden Boekje voor de Gewrichten.

2005 – Onderscheiden met de Orthomolecular Doctor of the Year Award van de International Society for Orthomolecular Medicine (Toronto).

2006 – Dagvoorzitter tijdens het eerste Congres Voeding & Psyche, een initiatief van ORTHOmoleculair Magazine.

2008 – De eerste druk verschijnt van het boek Nieuw licht op vitamine D en chronische ziekten.

2008 – (Eerste) erelid van de MBOG.

2010 – Publicatie van Het Fit met Voeding Kookboek van Jac. van Dongen en Gert Schuitemaker.

2010 – Het boek Astaxanthine, de Algen Antioxidant verschijnt.

2011 – Opgenomen in de Hall of Fame van de International Society for Orthomolecular Medicine (ISOM)

2012 – Het boek Fit met Voedingssupplementen. Neem uw gezondheid in eigen hand verschijnt.

2012 – Het boek Gewrichten en Voeding verschijnt.

2013 – Promotie. In de oppositie bij verdediging van proefschrift van Martine Luxwolda (promotor Frits Muskiet): Omega-3 fatty acids and vitamin D in traditionally living East-African populations : lessons from evolution for a healthy lifestyle. Rijksuniversiteit Groningen, 2 januari 2013.

2013 – Het boek Gezond met voedingssupplementen verschijnt.

2014 – Het Gezonde Lifestyle Eet-Adviesboek verschijnt.

2014 – Het boek Voeding & Gedrag; van ADHD tot zinloos geweld verschijnt.

2014 – Medewerking aan Orthomolecular Treatment of Chronic Disease: 65 Experts on Therapeutic and Preventive Nutrition.

2015 – Het boek Recept voor anti-aging; mooi met voeding & voedingssupplementen verschijnt.

2017 – Het boek Fastfood voor Bavianen en 40 andere columns verschijnt.